- Gjennom stipendordningen vil banken markere at vi verdsetter talenter i vårt kjerneområde, og at vi ønsker å være en inspirasjonskilde for videre utvikling innenfor områdene kultur, idrett og utdanning. Mottoet for stipendutdelingen vår er «Vi tar vare på de unge, lokale talentene», sier adm. banksjef Rolf E. Delingsrud i Totens Sparebank.

Totens Sparebanks talentstipend ble lansert i 2015, og blant tidligere mottakere av stipendet er blant andre Sofie «Fieh» Tollesbøl, Ma Jester, Marthe Mæhlum Johansen, Tuva Bakkemo, Ansgar Evensen og Thomas Aasen Markeng. Siden 2015 har banken nå delt ut til sammen 900.000,- kroner til lokale talenter.

I år har det vært hele 39 søkere. Det har vært mange gode søknader. Stipendvinnerne er nå klare:

Idrettsstipend:
Thea Minyan Bjørseth fra Lensbygda - Skihopper - 40.000 kr
André Klippenberg Grindheim fra Ingeberg - Svømmer - 25.000 kr
Julie Boysen Hillestad fra Vang - Golfspiller - 25.000 kr

Kulturstipend:
Kristian Løvland Haug fra Øverskreien - Artist og låtskriver - 30.000 kr

Utdanningsstipend:
Lisa Dyrud fra Raufoss - Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo - 30.000 kr

Talentstipendet ble opprettet i forbindelse med ungdoms-OL og ble første gang delt ut i 2015. Oversikt over tidligere vinnere kan sees her. Søknadsfristen for stipendene var 30. april 2021, og en jury bestående av representanter for banken, samt eksterne fagpersoner innenfor kategoriene har vurdert innkommende søknader og kåret årets vinnere.


Juryens begrunnelser:

Det har vært mange søkere og tøff konkurranse til å få årets idrettsstipend fra Totens Sparebank. Juryen har kommet frem til at stipendet deles mellom 3 søkere.

Hovedandelen av stipendet går til en utøver som er ung, men som allerede har rukket å levere gode, internasjonale resultater i sin idrett. Utøveren begynte sin karriere innenfor en annen liknende idrett, kombinert, men har de siste årene spesialisert seg i denne eksplosive grenen – nemlig hopp. Sist sesong tok hun virkelig steget opp i verdenseliten ved å bli juniorverdensmester og ta bronse i laghopp i VM for senior. Sammen med Maren Lundby har hun satt kvinnehopp på kartet og er en god ambassadør for sporten. Vi gleder oss til å se mer av henne i tiden fremover. Stipendet på kr 40 000 går til Thea M Bjørseth.

I tillegg deles det ut to idrettsstipend på kr 25 000.

Det ene stipendet går til en utøver som har oppnådd så raske tider i bassenget at vi må helt tilbake til årene Alexander Dale Oen regjerte i svømmesporten for å finne bedre, og nevnte Aleksander Dale Oen er også forbildet hans. Han trener store mengder hver uke for å jobbe mot sine mål og bli like god som sitt forbilde. Vi gleder oss til å følge han fremover. Stipendet på kr 25 000 går til Andrè Klippenberg Grindheim.

Det siste stipendet går til en utøver som har klare ambisjoner om å bli best innenfor sin idrett, en idrett som krever mye teknikk og presisjon kombinert med god fysikk. Norge har ikke lange tradisjoner og har heller ikke hatt mange utøvere på et høyt nivå innenfor denne idretten, men noen har likevel klart å hevde seg. Denne utøveren er på god vei til å lykkes med å nå sine mål, men sier at hun ikke vil gi seg før hun når sine drømmer – å bli verdens beste kvinnelige golfspiller. Vi er imponert over resultatene hennes så langt og gleder oss til å se mer av henne fremover. Stipendet på kr 25 000 går til Julie Boysen Hillestad.

Kulturstipendet (30.000 kr) går til Kristian Løvland Haug fra Øverskreien.
Stipendvinneren er et stort talent innenfor sitt felt som artist og låtskriver. Sin unge alder til tross, har han allerede nådd svært langt i sin musikalske karriere. Som den første fra Toten på mange år, er han i ferd med å fullføre kandidatstudiet i utøvende Improvisert musikk/Jazz ved Norges Musikkhøgskole. Et prestisjefylt studium som henger svært høyt i Norge. Juryen har stor tro på at årets stipendvinner vil nå langt, og være en god ambassadør for regionen. Ved å gi han Totens Sparebank sitt kulturstipend, ønsker vi å støtte han slik at han kan spille inn sitt debutalbum. Vi gleder oss til å høre mer av musikken hans i årene som kommer.

Utdanningsstipendet (30.000 kr) er tildelt Lisa Dyrud fra Raufoss. 
Stipendvinneren studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Gjennom studieløpet sitt viser hun til gode resultater, i tillegg til at hun har engasjert seg i det studentdrevne rettshjelptiltaket Jussbuss. Hun har også vært aktiv for å forsøke å sette medienes lys på problemer hun blir kjent med gjennom saksbehandlingen. Stipendet på kr 30 000 fra Totens Sparebank går til Lisa Dyrud som bidrag til planlagt utveksling i Kina.