- Gjennom stipendordningen vil banken markere at vi verdsetter talenter i vårt kjerneområde, og at vi ønsker å være en inspirasjonskilde for videre utvikling innenfor områdene kultur, idrett og utdanning. Mottoet for stipendutdelingen vår er «Vi tar vare på de unge, lokale talentene», sier adm. banksjef Rolf E. Delingsrud i Totens Sparebank.

Totens Sparebanks talentstipend ble lansert i 2015, og blant tidligere mottakere av stipendet er blant andre Håvard Bentdal Ingvaldsen, Sofie «Fieh» Tollesbøl, Thea Minyan Bjørseth, Ansgar Evensen, Ma Jester, Marthe Mæhlum Johansen og Thomas Aasen Markeng. Siden 2015 har banken nå delt ut over 1,3 millioner kroner til lokale talenter.

Det var i år svært mange gode søknader, årets stipendvinnerne er nå klare:

Idrettsstipend:
Benjamin Østvold fra Raufoss - Skihopper - 30.000 kr
Hedda Bakkemo fra Gjøvik - Langrenn - 30.000 kr
Skjalg Kongssund fra Moelv - Friidrett - 20.000 kr

Kulturstipend:
Aron Ødegård fra Østre Toten - Jazzpianist- 25.000 kr
Amalie Marie Thing Helseth fra Råholt - Cellist- 25.000 kr

Utdanningsstipend:
Shirin Øverjordet fra Gjøvik - 20.000 kr

Talentstipendet ble opprettet i forbindelse med ungdoms-OL og ble første gang delt ut i 2015. Oversikt over tidligere vinnere kan sees her. Søknadsfristen for stipendene var 30. april 2024, og en jury bestående av representanter for banken, samt eksterne fagpersoner innenfor kategoriene har vurdert innkommende søknader og kåret årets vinnere.

Bilde av stipendvinnere

Bilde av stipendvinnere

Bilde av stipendvinner

 


Juryens begrunnelser

Idrettsstipendet:

Vi har hatt et nytt år med mange søknader til årets Idrettsstipend og vi ser at det er et høyt nivå på prestasjonene til utøverne i vårt område samtidig som det er mange ulike idrettsgrener som er representert. Det er gledelig.

Vi har i år valgt å gi 80 000 kr til idrett og det er 3 utøvere som vil få tildelt idrettsstipend:

Det første stipendet går til en utøver som har hevdet seg i toppen i Norges nasjonalidrett langrenn over flere år. Utøveren har jobbet hardt, hatt både oppturer og nedturer, vært tålmodig og vist at hardt arbeid over tid lønner seg. Årets sesong var til nå hennes beste der høydepunktet var en spennende NM-finale i kamp mot fjorårets vinner av talentstipendet. Det endte med NM gull og kongepokal på NM-sprinten i langrenn. Stipendet på kr 30 000 går til Hedda Bakkemo 

Det andre stipendet går til en utøver som også driver med en av Norges nasjonalidretter – nemlig hopp. Utøveren har også jobbet hardt over lengre tid og vist at det er mulig å hevde seg på topp internasjonalt nivå i den idretten som krever mye teknikk, spenst, styrke og presisjon. Sist sesong fikk han delta i flere internasjonale konkurranser og kronet det hele med deltakelse i World Cup i selveste Planica. Han har også hoppet 243,5 meter i Vikersund. Stipendet på kr 30 000 går til Benjamin Østvold

Det tredje stipendet går til en utøver som jobber hardt hver eneste dag for å bli så god løper som mulig. Utøveren har en litt annen utfordring enn mange andre i sitt arbeid for å bli god til å løpe da han har cerebral parese. Dette stopper ikke utøveren mot å konkurrere mot andre løpere i Norgeseliten og har oppnådd en tid på 1500 meter som er langt opp på adelskalenderen i Norge. I det gode friidrettsmiljøet på Moelv trives han godt og har store mål om medaljer på internasjonale mesterskap.  Stipendet på kr 20 000 går til Skjalg Kongssund.

Kulturstipendet:

I år har Juryen valgt å dele stipendet på to svært talentfulle unge voksne musikere, som begge representerer hver sin spesifikke sjanger, Jazz og Klassisk musikk.
 
En av stipendvinneren er 21 år, heter Aron A. S. Ødegård og spiller jazz-piano. Han studerer for øyeblikket ved Norges Musikkhøgskole hvor hans lærer er en av landets ledende jazzpianister. Aron er både teknisk og musikalsk på et svært høyt nivå, og viser et stort overskudd i måten han spiller på. Juryen har stor tro på at Aron med sitt pågangsmot, sin seriøsitet og store ambisjoner vil kunne nå sine mål om å kunne leve av musikken. Vi vil derfor gi han støtte slik at han kan oppnå noen av sine drømmer om å få undervisning med verdens ledende jazzpianister. 
 
Den andre stipendvinneren er 23 år, heter Amalie M. Thing Helseth og er utøver av klassisk musikk på Cello. Amalie er akkurat ferdig med Bachelor-studie i Köln i Tyskland hvor hun hadde en av verdens beste cellister som sin lærer. Hun skal nå i gang med masterstudium ved det Det kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Begge lærersteder er prestisjefulle studier som henger svært høyt. Det er ingen tvil om at Amalie har et teknisk overskudd og er musikalsk brilliant i sitt utrykk. Juryen ønsker derfor å støtte henne slik at hun kan utvikle seg som musiker, og ta spilletimer hos anerkjente musikere. 
 
Juryen har stor tro på at til Aron A. S. Ødegård og Amalie M Thing Helseth vil nå langt og være en god ambassadør for regionen. Begge får kroner 25 000 hver.

Utdanningsstipendet:

I år tildeles det et utdanningsstipend på NOK 20.000. Stipendet gis til en kandidat som har fullført norsk bachelor-grad på BI med gode karakterer, og er i gang med sin master-grad på NHH. Som del av masterutdanning skal hun ta et halvt år ved det anerkjente Toulouse Business School, en «Trippel Crown akkreditert» handelshøyskole. Under studietiden har hun engasjert seg i mye frivillig arbeid og hatt flere ulike jobber. Årets utdanningsstipend tildeles Shirin Øverjordet til støtte for utenlandsopphold ved Toulouse Business School.