- Gjennom stipendordningen vil banken markere at vi verdsetter talenter i vårt kjerneområde, og at vi ønsker å være en inspirasjonskilde for videre utvikling innenfor områdene kultur, idrett og utdanning. Mottoet for stipendutdelingen vår er «Vi tar vare på de unge, lokale talentene», sier adm. banksjef Rolf E. Delingsrud i Totens Sparebank.

Totens Sparebanks talentstipend ble lansert i 2015, og blant tidligere mottakere av stipendet er blant andre Håvard Bentdal Ingvaldsen, Sofie «Fieh» Tollesbøl, Thea Minyan Bjørseth, Ansgar Evensen, Ma Jester, Marthe Mæhlum Johansen og Thomas Aasen Markeng. Siden 2015 har banken nå delt ut over en million kroner til lokale talenter.

Det var i år svært mange gode søknader, årets stipendvinnerne er nå klare:

Idrettsstipend:
Malin Hoelsveen fra Eina - Friidrett og langrenn - 50.000 kr
Ragna Fodstad fra Lena - Skiskyting og fotball - 30.000 kr
Endre Lykken fra Gjøvik - Langrenn - 20.000 kr

Kulturstipend:
Einar Pedersen Sandvold fra Raufoss - Billedkunstner - 50.000 kr

Talentstipendet ble opprettet i forbindelse med ungdoms-OL og ble første gang delt ut i 2015. Oversikt over tidligere vinnere kan sees her. Søknadsfristen for stipendene var 30. april 2023, og en jury bestående av representanter for banken, samt eksterne fagpersoner innenfor kategoriene har vurdert innkommende søknader og kåret årets vinnere.


Juryens begrunnelser:

Idrettsstipendet (i år på totalt 100.000 kr) ble delt mellom Malin Hoelsveen (50.000 kr), Ragna Fodstad (30.000 kr) og Endre Lykken (20.000 kr).

Det var mange søkere på årets idrettsstipend og vi ser at det er et høyt nivå på prestasjonene til utøverne i vårt område, samtidig som det er mange ulike idrettsgrener som er representert. Det er gledelig. Vi har i år valgt å gi stipend til tre utøvere:

Malin Hoelsveen fra Raufoss representerer Raufoss IL, og utmerker seg som en spesielt sterk kandidat med sine imponerende prestasjoner i flere idrettsgrener. Hun klarer på mesterlig vis å sjonglere svært gode prestasjoner i både friidrett og langrenn. Hun har blant annet vunnet EM-gull i friidrett i U18-klassen, og har vunnet bronsemedalje på 1.500 meter i NM seniorklasse. I langrenn har hun blant annet vunnet Norgescupen sammenlagt i sin klasse, vunnet Junior NM-sprint, vunnet sprinten på 5 km skate i Nordisk Mesterskap, og var med på stafettlaget som tok gull for Norge i Nordisk Mesterskap. Hun har satt flere norske rekorder og klubbrekorder i ulike årsklasser. Malin vil satse videre på idretten, og vil bruke stipendet på utstyr, samlinger, og reising ifm. idretten.

Ragna Fodstad kommer fra Lena og er skiskytter for Østre Toten Skilag og fotballspiller, med mest fokus på skiskyting. Hun går for tiden på NTG Lillehammer, men skal fremover fortsette sin satsing på U23-landslaget etter å ha oppnådd gode resultater. I årets sesong kom hun på andreplass sammenlagt i Norgescupen, vant Norgescupen på rulleski, og fikk 2 sølvmedaljer i junior-NM på rulleski. Hun representerte også Norge i ungdoms-VM der hun vant VM-gull på mix-stafett og VM-bronse på jentestafett. Hun vil bruke stipendet på utstyr hun trenger for å kunne satse videre på skiskyting.

Endre Lykken er langrennsløper for Vind IL på Gjøvik. Han er født nesten blind, og konkurrerer derfor i paraklassen der han blant annet har vunnet NM sprint for parautøvere på Lygna. Tross sine synsutfordringer klarer han å gjennomføre enkelte renn i kjente løyper på egen hånd, mens han på ukjente arenaer får hjelp av ledsager til å finne veien mot mål. Han ønsker å satse videre på ski, da dette gir han mye glede, utvikling, mestring, og kameratskap.

Kulturstipendet (50.000 kr) går til Einar Pedersen Sandvold fra Raufoss.

Einar Sandvold er en svært talentfull kunstner som allerede er teknisk brilliant og viser stor bredde. Vi ser urbane landskap med stramme arkitektoniske og tredimensjonale uttrykk. Samtidig opplever man et fargerikt, bevegelig og lekent univers der man kan drømme seg bort fra den reelle virkeligheten. Dette møtet mellom arkitektur og natur gir et særdeles spennende og ekspressivt uttrykk. Sandvold har sin unge alder til tross deltatt på flere gruppeutstillinger både nasjonalt og internasjonalt, og hatt separatutstillinger. Juryen har stor tro på at Einar Sandvold vil nå langt og være en god ambassadør for regionen. Ved å gi han Toten Sparebank sitt kulturstipend, ønsker vi å støtte hans kunstnerskap.