1. Sett deg karriereplan
Du kan ikke forvente å få drømmejobben på første forsøk. Lag deg en plan for hvor du vil være om fem, ti og tjue år, og skaff deg erfaringen som kreves for å nå målene.

2. Stå på krava
Når du signerer en arbeidsavtale, er det viktig at du leser gjennom og forstår alt som står der. Hva er ansvarsområdene dine? Får du betalt overtid? Hvor lang er prøvetiden? En definert og konkret avtale gjør at du unngår misforståelser i fremtiden. Og syns du det er vanskelig å diskutere lønn? Avtal å reforhandle om seks måneder når du er kommet ordentlig inn i jobben.

3. Tenk over pengebruken …
Til nå har du levd på budsjett, og det lønner seg å fortsette med det. Selvfølgelig kan du unne deg noe annet enn nudler nå når kontoen er fyldigere enn under Statens Lånekasse, men sett grenser på hvor mye du kan bruke hver måned. Opprett AvtaleGiro på alle faste regninger, slik at de blir betalt i tide.

4. … men kos deg litt også
Har du hørt om DINK? Forkortelsen står for «Double Income No Kids», og er brukt om de gyldne årene hvor man har to inntekter og ingen barn. For mange er dette den perioden i livet hvor man har størst økonomisk frihet. Gjør noe du drømmer om nå når du har muligheten.

PS: SINK (Single Income No Kids) er vel så bra!

5. Planlegg for fremtiden
En dag skal du bli pensjonist, og det er greit å starte sparing allerede nå. Spar litt ekstra på egen hånd, i tillegg til pensjonen fra Folketrygden og arbeidsgiver. Et fast beløp i måneden, så tidlig som mulig, kan øke pensjonen din betraktelig.

I tillegg til å ta jevnlige gjennomganger av hele familiens økonomi, må du sørge for å investere i forsikringer som gjør at du og dine er godt dekket om noe skulle skje.

Velkommen til livet som ung voksen!