Skyhøye strømpriser, økte matpriser og stigende rente er faktorer som gjør at de fleste av oss tenker litt mer over hvor pengene går. Det er det god grunn for, men ikke på enhver bekostning. Konsekvensene kan bli store.

Lad bilen din på en sikker måte

Feil lading av el-bil kan i verste fall føre til varmgang og brann. Mange lader bilen på natten når hele familien ligger og sover. Risikoen for mulig brann må reduseres til et minimum. Nå må du faktisk montere ladestasjon for å få ladet bilen din hjemme på lovlig vis. En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Vanlige stikkontakter er ikke beregnet for lading av elektriske biler, og tåler ikke langvarig høy belastning. En hjemmelader koster noen tusenlapper og er verdt kostnaden med tanke på risikoen som blir tatt ved å lade på ulovlig (og farlig) vis.

Unngå pipebrann

Hvert år opplever mange hus- og hytteeiere at det begynner å brenne i pipa. I vinter ventes flere pipebranner enn normalt, siden mange velger å fyre med ved i stedet for strøm på grunn av de økte strømprisene. Det viktigste du gjør for å unngå pipebrann er å bruke tørr og god ved. Det er også viktig å fyre riktig. Sørg for å ha god trekk til det har tatt ordentlig fyr, og reguler trekken til det brenner med rolige flammer.

Ikke skru av strømmen på hytta

Vi fraråder hytteiere å skru av eller senke temperaturen for mye. Har du hytte med innlagt vann bør varmen være på for å unngå vannskader. Det viktigste rommet du bør holde varmt er kjøkkenet. Særlig hvis du har oppvaskmaskin – her er det trange passasjer hvor vann lett kan fryse. Hvis du har bestemt deg for å redusere strømbruken og begrense oppvarmingen bør du ikke skru ned varmen til lavere enn 8-10 grader. En liten varmeovn hjelper lite hvis det er mange minusgrader ute. Du vil gjerne spare penger på strøm, men her kan konsekvensen bli langt dyrere enn strømregningen.

Steng av hovedkranen

Noen ønsker å tømme vannrørene før vinteren. Dette er en omfattende prosess som du bør vurdere å få profesjonell hjelp til. Det enkleste vil være å stenge av hovedkranen, og det bør du absolutt gjøre hver gang du forlater hytta hvis det er lenge til neste besøk. Da unngår du de verste skadene.

Sikkerhet i en usikker tid

Sist men ikke minst: Ikke fjern sikkerheten din i en usikker tid! Noen tenker kanskje det er penger å spare på å si opp forsikring. Konsekvensene kan bli store hvis trygghet og forsikring fjernes helt. Ta heller en prat med oss angående dekningssummen.